Financiering en belastingvoordelen zonne energie

Zowel voor particulieren als ondernemingen zijn er interessante mogelijkheden om uw zonne energiesysteem te financieren.

Particulier

Als particulier is het mogelijk om uw investering te financieren. De rente voor de lening of hypotheek wordt betaald binnen box 1 en is dus volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Greenloans is onderdeel van ABN AMRO en verstrekt leningen aan particulieren die dit besteden aan energiebesparing en duurzame productie van energie.

Subsidie

Particulieren die een zonne energiesysteem willen aanschaffen kunnen vanaf 2 juli 2012 15% van het aankoopbedrag terugkrijgen met een maximum van € 650. Dat komt neer op 15% subsidie bij een investering van € 4.333. De subsidie hoeft niet van tevoren te worden aangevraagd en wordt uitbetaald op basis van een getekende overeenkomst met Olasol. Per adres kan één aanvraag worden ingediend. De regeling loopt voorlopig tot en met 2013. Door deze subsidie loopt het rendement op uw zonne energiesysteem zelfs op tot meer dan 15%. Hoe u de subsidie kunt verkrijgen leggen wij graag aan u uit.

Ondernemer

Als ondernemer kunt u gebruik maken van de ‘Energie Investerings Aftrek’ (EIA). Daarnaast mag het systeem ook nog in 2 jaar fiscaal worden afgeschreven. De aftrek op de winstbelasting bedraagt dus in totaal zelfs 141,5% als u een besloten vennootschap, vennootschap onder firma of eenmanszaak hebt. Zelfs als de onderneming op uw huisadres is gevestigd.

Ook voor grotere ondernemingen gelden aantrekkelijke fiscale voordelen (waaronder de EIA) en financieringsmogelijkheden. Het voordeel is afhankelijk van uw investeringen, bedrijfsvorm en belasting die u betaalt over de gemaakte winst, maar kan oplopen tot 70% van de totale investeringskosten. Ook voor financiering zijn er zakelijk veel mogelijkheden. Uw huisbankier kan u daarover uitgebreid informeren.

De Energie Investerings Aftrek

(EIA) is overigens bijzonder interessant omdat 41,5% van de investering extra in mindering kan worden gebracht op de fiscale winst waardoor u aanzienlijk minder vennootschap- of inkomstenbelasting betaalt. Meer over de EIA kunt u lezen op de website agentschapnl.nl.

De Kleinschaligheid Investering Aftrek (KIA) is een interessant voordeel dat afhangt van uw totaal geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. U vindt het bedrag van de investeringsaftrek in de tabel op de site van de Belastingdienst. Wanneer u niet meer dan 54.324 euro in uw bedrijf heeft geïnvesteerd dan kunt u 28% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst waardoor u een belastingbesparing realiseert van ongeveer 7% bij een BV en 14,5% bij een vennootschap of eenmanszaak. Meer over de KIA kunt u lezen op de website van de Belastingdienst.